Lumina de la Sfîntul Mormînt este atestată istoric din veacul II
1. În fiecare an, timp de secole în ziua ce precede Sfintele Paşti în locul unde a fost pus Trupul Mîntuitorului are loc o minune sau alfel zis un fenomen inexplicabil din punctul de vedere ştiinţific – apariţia unei Lumini nematerialnice nebişnuite.
În istoriografia bisericească apariţia Luminii Sfinte la Mormîntul Domnului nostru Iisus Hristos din Ierusalim este atestată prima dată la Eusebiu de Cezareea († 340), care istoriseşte un caz petrecut în vremea patriarhului Narchisse (sec. II). De Paşti în candela care se afla în interiorul mormîntului, din cauza lipsei de ulei, s-a turnat apă din izvorul Siloamului. Îndată candela a fost aprinsă „de un foc ceresc” şi a ars în timpul întregii slujbe pascale.
Ceremonia pregătitoare

Peste noapte biserica devine neîncăpătoare. Pe lîngă preoţii ortodocşi şi pelerini de toate credinţele în Biserică vin o mulţime de arabi ortodocşi localnici. Sînt mii de oameni veniţi din toate părţile lumii, din credinţă pentru folosul sufletesc, dar mai cu seama pentru a vedea marea minune ce se petrece aclo de sute de ani.
La orele 14, sîmbăta , Patriarhul Ierusalimului cu tot clerul ortodox iese din Altar, purtîndu-se înaintea lor cele 12 steaguri cu însemnări din viaţa Mîntuitorului şi ocolesc Sfîntul Mormînt de trei ori cu cîntări şi în sunetele clopotelor. După un vechi obicei, Întîistătătorul este controlat minuţios de către forţele de ordine pentru ca nu cumva să ascundă ceva inflamabil la el. Numai după acest ultim control Patriarhul intră, fără veşminte, în cuvuclie. Acolo îngenunchează şi începe a se ruga cu umilinţă Domnului pentru a se învrednici de darul ceresc care esteLumina Sfîntă..
Flăcările pogorîte din cer nu ard pe credincioşi

În fiecare an Lumina Sfîntă apare diferit. De cele mai multe ori însă apariţia ei este precedată de fulgere mici însoţite de scînteieri ce umplu tot spaţiul şi prin care se aprind candelele şi vata special pregătită de pe lespedea de piatră pe care a stat Trupul Mîntuitorului. Uneori în Biserică apare un nor luminos şi toţi cei prezenţi sunt acoperiţi de roua ce se iveşte în interiorul Bisericii. În acea clipă se aprind candelile cuvucliei. Alteori se observă sfere albe de foc care par a zbura prin întreaga Biserică. Uneori credincioşii au avut darul de a vedea chiar îngerii care aprindeau lumînările credincioşilor şi candele bisericii.


Se poate spune că flăcările ce se pogoară la Ierusalim în Sîmbăta Paştelui Ortodox sînt de aceeaşi natură cu limbile de foc pogorîte în ziua Cinzecimii peste apostoli sau cu rugul care ardea fără să se mistuie văzut de Moise pe muntele Horiv (Ieşire 3, 1-2).
Lumina Sfintă la Mormîntul Domnului din Ierusalim se pogoară întotdeauna doar la Paştile Ortodox
5. Lumina Sfintă la Mormîntul Domnului din Ierusalim se pogoară întotdeauna doar la Paştile Ortodox, adică în ziua liturgică prevăzută de lalendarul ţinut de biserica răsăriteană şi nu de cea din Apus.

Faptul că Lumina Sfîntă apare numai în timpul rugăciunii Patriarhului Ortodox din Ierusalim şi la nici o altă confesiune religioasă arată că Ortodoxia este credinţa întru care binevoieşte Dumnezeu.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu