sâmbătă, 19 mai 2012

CREŞTINII DIN MOLDOVA VĂ INDEAMNĂ: NU HULIŢI MÎNTUITORUL

Din cauză că mesajul creştinilor ortodocşi din Moldova, exprimat prin intermediul Mitropoliei, în legătură cu derularea, în premieră, în ţara noastră a unei pelicule ce face părtaş în alt mod hula la adresă Mîntuitorului[1], nu a fost luat în seamă de nici unul din liderii politici ai ţării, în ziua de joi, 18 mai 2006, începînd cu ora cinci după amiază în jur de 250 de credincioşi s-au adunat, în faţa cinematografului „Patria”. Oameni de diferite vîrste şi categorii sociale purtînd pancarte pe care scria „Fii şi fiice ai Bisericii Ortodoxe împotriviţivă rătăcirilor occidentale”, „Trădătorii Ortodoxiei – trădătorii neamului”, „Nu ne spurcaţi sufletele” (etc) şi-au exprimat indignarea şi protestul faţă de atitudinea pasivă a factorilor de decizie din Stat.

La acţiunile de protest ale credincioşilor s-au alăturat mai mulţi preoţi din Chişinău şi din alte părţi ale ţării. Un pic mai tîrziu în semn de solidaritate alături de credincioşi a venit Prea Sfinţitul Petru, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi Întregii Moldove. Acesta mai mult de o oră s-a întreţinut cu trecătorii explicînd, celor adunaţi în jur, în ce constă greşala pe care o comit cei care acceptă să fie părtaşi la hula împotriva Mîntuitorului.

Manifestaţiile din centrul capitalei ne pun în faţa unui fapt împlinit. Acum oricine îşi poate da seama spre ce este orientată democraţia exportată de Occidentul apostaziat şi care sînt drepturile celor 94% de moldoveni care s-au declarat, la ultimul recensămînt, că sînt creştini ortodocşi. Drepturi pe care majoritatea stimaţilor noştri parlamentari şi miniştri le încalcă prin acordul tacit prin care împing ţara, din ce în ce mai tare, într-o criză socială acută.

După, aproximativ, două ore de la începutul manifestaţiei o delegaţie a credincioşilor alcătuită din Prea Sfinţitul Petru, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi Întregii Moldove, protoiereul Anatolie Cibric, dr. Ion Mereuţă, preşedintele Partidului Umanist şi Aliona Batca, juristă în cadrul Direcţiei mitropolitane a intrat în incinta cinematografului. Timp de aproape o oră aceştia au discutat cu domnul Mihai Ceban, directorul economic al cinematografului „Patria”, despre necesitatea scoaterii din programul a filmului ce aduce un injuriu grav conştiinţei religioase a credincioşilor şi atentează în modul cel mai grosolan tradiţiilor seculare ale poporului nostru.

La sfîrşitul discuţiilor în faţa mulţimii a ieşit Episcopul Petru şi a comunicat celor prezenţi că începînd de luni, 22 mai, acest film va fi scos din sălile cinematografului „Patria”. Rămîne de văzut, însă, dacă staff-ul acestei întreprinderi îşi va respecta promisiunile.

Deşi au ştiut, că ceea ce fac reprezintă un păcat, unii concetăţeni de-ai noştri au trecut prin mijlocul mulţimii şi au intrat în sala de cinema pentru a viziona filmul preconizat pentru ora şapte seara. După cum s-a văzut o parte dintre ei erau cetăţeni străini iar alţii din organizaţii tip „Gender Doc”. Am fost, însă, surprinşi să vedem pe unii, însă, care şi-au schimbat părerea şi s-au întors din drumul spre sala de cinema.

Către sfîrşitul manifestaţiei credincioşii s-au pornit spre monumentul lui Ştefan cel Mare unde protoiereul Anatolie Cibric a dat citirii o declaraţie către conducerea ţării care va fi publicată ulterior. În legătură cu acest eveniment părintele Anatolie a menţionat că derularea concomitentă a acestui film în 68 de ţări nu este decît un ritual satanic de înălţare la cer a hulei împotriva Mîntuitorului nostru Iisus Hristos şi reprezintă un fapt unic în istoria umanităţii cînd, datorită progresului tehnico-ştiinţific, acest păcat prinde o amploare atît de mare. Mai apoi, tot în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare a luat cuvîntul domnul Ion Mereuţă care a zis, printre altele, că derularea acestui film pe plaiurile mioritice ale Moldovei este o mare ruşine, plaiuri care de nenumărate ori au fost apărate cu sabia şi crucea în mîini de binecrediciosul voievod împotriva cotropitorilor păgîni.

Este paradoxal faptul că între credincioşii veniţi cu icoane şi cruci şi monumentul marelui domnitor (care este, după cum se ştie, tot cu crucea în mînă) s-au postat aceleaşi forţe de ordine. Şi mai interesant este faptul că din toţi jurnaliştii şi reporterii postaţi să prindă momentul în faţa cinematografului „Patria”, aproape nici unul nu a rămas în faţa marelui apărător al ortodoxiei – domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare. Se vede că i-a cuprins un mare sentiment de ruşine: contradicţia între cele prezentate şi expuse de ei este prea mare. De aici, putem, foarte uşor, deduce ce alte comentarii calomnioase vor înşirui în publicaţiile moldoveneşti aceşti compatrioţi de-ai noştri apărători ai „drepturilor omului”, „libertăţilor occidentale” şi a„democraţiei americane” în legătură cu protestele din centrul Chişinăului.
___________
[1] Se are în vedere ecranizarea filmului lui Dan Brown „Codul lui Da Vinci”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu